Kapital’in yazarı Thomas Piketty, Eşitsizliğin Bedeli’nin yazarı Joseph E. Stiglitz, Küresel Eşitsizliğin yazarı Branko Milanovic ve Ulusların düşüşünün yazarları Daron Acemoğlu ve James A. Robinson gelir eşitsizliği hakkında çok değerli çalışmaları olan bilim adamlarından birkaçıdır. Elbette isimler bununla sınırlı değildir ve birçok başka araştırmacı konu hakkında çok önemli çalışmalara imza atmışlardır. Çalışmalarından dolayı değerli hocalarımıza sonsuz şükranlarımız sunmalıyız. Bu çalışmalara göz atmak, konunun vahametinin aslında bizim farkında olduğumuzdan çok daha büyük olduğunu gözler önüne sermektedir.

Gelir eşitsizliği sadece bilimsel çevreler tarafından ele alınan bir sorun değildir. Devletler de bununla ilgili çalışmalar yapmakta ve bazı politikalar üretmektedir. Daha önce bahsedilen asgari ücret uygulamaları, artan oranlı vergilendirme, transfer ödemeleri, sübvansiyonlar, sosyal yardımlar, ücretsiz sosyal güvenlik hizmetleri sunumu ve bunun gibi daha pek çok uygulama devletler tarafından gelir eşitsizliği eşitsizliklerini asgariye indirmek için geliştirilmiş politikalardır. Bu politikaları yabana atmak ya da küçümsemek hiç kimsenin haddine değildir çünkü bir nebze de olsa gelir eşitsizliğinin adalete yönelmesine sebep olmaktadırlar. Ama elbette yetersizdir.

Yukarıda oldukça karanlık bir senaryo çizdiğimizin farkındayız ancak bunların hepsinin bilimsel geçerliliği vardır. Hatta çizilen senaryo yetersiz bile sayılır. O halde bu karanlık tablo karşısında bir çözüm önerimiz olmalıdır. Evet, tüm yönleri ile değerlendirildiğinde kusursuz bir çözüm önerisine sahip olduğumuzu düşünüyoruz.

İhtiyacımız olan daha dinamik, daha proaktif (kelime içeriği çok önemlidir), daha kapsayıcı, daha etkili ve daha öncü bir yöntemdir. Günümüzde geçerli kapitalist sistemin anahtarı yatırımdır. Diğer taraftan birçok şeyin ticarileştirildiği serbest piyasa ekonomisi içerisinde gelir eşitsizliklerini azaltma yönteminin de ticari olmasında bir sakınca olmayacaktır. Yani gelir eşitsizlikleri ile en etkili mücadeleyi de yapabilecek sistem yasal sınırlar içerisinde ama tüm dünyayı potansiyel pazar olarak gören, en yüksek karı sağlamaya yönelik yatırımlar yapacak bir sistem, olacaktır. Günümüzde geldiğimiz yüksek teknoloji ortamını serbest piyasa ekonomisi ortaya çıkarmıştır. Bu bir başarıdır ve serbest piyasa ekonomisi birçok başka alanda çok başarılıdır. Gelir eşitsizliği sorunlarını çözmede, serbest piyasa ekonomisi kuralları çerçevesinde çalışan bir şirket neden başarılı olamasın?